Tillgodoräknande

Beslut 2023-04-21 (reg.nr 241-00555-23)

Fråga om tillgodoräknande av en utländsk utbildning som inte har genomgåtts med godkänt resultat.

Bakgrund

AA ansökte vid Uppsala universitet om tillgodoräknande av kurser lästa vid Université de Lille som motsvarande 90 högskolepoäng (hp) inom en naturvetenskaplig masterexamen, 120 hp. Lärosätet avslog ansökan avseende kursen Facies Stratigraphy, 3 hp, med hänvisning till att kursen saknar godkänt betyg.

Yrkande m.m.

AA överklagar beslutet och anför bl.a. följande. Han har läst ett gemensamt masterprogram i paleontologi och paleobiologi vid Uppsala universitet och Université de Lille och erhållit sin masterexamen från det sistnämnda lärosätet. Han borde ha fått tillgodoräkna sig samtliga 90 hp från studierna i Lille eftersom han validerade alla 30 hp från den första terminen under det första läsåret. Enligt avtalet om dubbla examina mellan de två universiteten ska han då kunna tillgodoräkna sig dessa poäng.

Uppsala universitet vidhåller sitt ställningstagande och anför i huvudsak följande. Enligt betygsdokumentet är kursen Facies Stratigraphy, 3 hp, underkänd och därför har tillgodoräknandet i denna del avslagits. I Frankrike är betygsskalan 1 till 20, där gränsen för godkänt går vid 10. AA:s betyg för den överklagade kursen är 9, vilket innebär att den är underkänd. Kursen har noteringen ”Ajourné” vilket betyder att studenten får göra omtentamen. Enligt det franska utbildningssystemet kan en underkänd kurs godkännas om resultatet av helheten, när det sammanvägs, vägs upp av bättre resultat i andra kurser.

Enligt 6 kap. 6 § högskoleförordningen (1993:100) ska utbildning som en student gått igenom med godkänt resultat tillgodoräknas om det inte finns väsentlig skillnad mellan utbildningarna. Den aktuella kursen har inte genomgåtts med godkänt resultat. Uppsala universitet tillgodoräknar, i enlighet med högskoleförordningen, enbart kurser (vare sig det är delkurser eller hela kurser) med godkända resultat. Även om den underkända kursen kan kompenseras med ett högre betyg i Frankrike anser Uppsala universitet att det underkända resultatet är tillräckligt skäl för avslag. I det här hänseendet råder det väsentlig skillnad mellan det svenska och det franska systemet.

AA har inkommit med ett yttrande och har anfört bl.a. följande. Han har nyligen fått ett uppdaterat resultatintyg från Université de Lille där det tydligt framgår att han erhöll högskolepoäng för den aktuella kursen. Han bifogar detta intyg.

Skäl

Enligt 6 kap. 6 § högskoleförordningen har en student vid en högskola i Sverige som har gått igenom viss högskoleutbildning med godkänt resultat, rätt att tillgodoräkna sig detta för högskoleutbildning vid en annan högskola. Detta gäller dock inte om det finns en väsentlig skillnad mellan utbildningarna. Detsamma gäller studenter som har gått igenom en viss utbildning med godkänt resultat vid ett universitet eller en annan läroanstalt för högre utbildning hos den som är part i Europarådets konvention om erkännande av bevis avseende högre utbildning i Europaregionen av den 11 april 1997 (Lissabonkonventionen).

Överklagandenämnden för högskolan konstaterar att 6 kap. 6 § högskoleförordningen ska tillämpas eftersom Frankrike är part i Lissabonkonventionen.

Ett krav för att en student ska kunna tillgodoräkna sig en viss utbildning enligt 6 kap. 6 § högskoleförordningen är att kursen ska ha genomgåtts med godkänt resultat. Av utredningen framgår att AA inte har genomgått kursen Facies Stratigraphy, 3 hp, med godkänt resultat. Överklagandenämnden instämmer i Uppsala universitets bedömning att kursen under dessa omständigheter inte kan tillgodoräknas. Vad AA anfört föranleder ingen annan bedömning. Överklagandet ska därför avslås.

Nämndens beslut

Överklagandenämnden för högskolan avslår överklagandet.

Sidan publicerades den 5 maj 2023