Anstånd och studieuppehåll

Beslut 2023-01-20 (reg.nr 244-3234-22)

Fråga om uppdraget som kurator vid en studentnation i Lund var att anse som ett studentfackligt uppdrag.

Bakgrund

AA ansökte om studieuppehåll från läkarprogrammet under vårterminen 2023 och höstterminen 2023 med hänvisning till uppdrag som kurator vid Hallands nation. Lunds universitet avslog ansökan med hänvisning till att uppdraget inte är att betrakta som ett studentfackligt uppdrag.

Yrkande m.m.

AA överklagar beslutet och anför bl.a. följande. Nationerna har länge utgjort grunden för studentlivet genom att erbjuda en social mötesplats för Lunds alla studenter, oavsett utbildning eller kårtillhörighet. Detta är något som universitetet visar stor uppskattning för och nationernas relation till universitet är därför mycket god. För att nationerna ska kunna bedriva sin verksamhet krävs emellertid att några studenter tar uppehåll från sina studier för att på heltid ägna sig åt nationens arbete. Bland dessa är kuratorn nationens högsta förtroendeperson, som bär det yttersta ansvaret och representerar nationen gentemot studentsamarbeten, kommunen och inte minst universitet. Av den anledningen är det för honom och hans framtida kollegor inom Kuratorskollegiet högst anmärkningsvärt att medicinska fakulteten inte tycks vara införstådda med nationernas betydelse för Lunds universitet.

Efter att ha samtalat med presidialer på kårerna och andra nationsaktiva som beviljats studieuppehåll med särskilda skäl, har han förstått att det inom de övriga fakulteterna är praxis att jämställa arvoderade heltidsuppdrag inom nationerna med studentfackligt uppdrag. Detsamma borde vara praxis även på medicinska fakulteten och därför begär han att han ska beviljas studieuppehåll.

Lunds universitet (medicinska fakulteten) vidhåller sitt ställningstagande och anför i huvudsak följande. Universitetet bedömer inte att arvoderade heltidsuppdrag inom studentlivet per automatik utgör särskilda skäl för studieuppehåll, utan menar att detta är beroende av uppdragets art och att en prövning behöver göras från fall till fall. Universitetet gör vidare bedömningen att uppdrag med tyngdpunkt på de sociala eller kulturella verksamheterna utanför studierna inte ingår i kategorin studentfackliga uppdrag. Att göra en vidare tolkning av begreppet och omfatta samtliga arvoderade heltidsuppdrag inom studentlivet anses varken rimligt eller befogat i detta sammanhang.

Läkarprogrammet omfattar numera sex års studier och det är inte ovanligt att studenter gör ett eller flera uppehåll under sin studietid. Det krävs särskilda skäl för att vara berättigad till platsgaranti vid återupptagande av studierna. Uppdraget som kurator anses inte utgöra särskilda skäl och därmed omfattas inte studenten av platsgaranti vid återupptagande.

Skäl

Relevanta bestämmelser

Av 4 kap. 15 § högskolelagen (1992:1434) framgår att ställning som nation har en sådan nation vid Uppsala universitet eller Lunds universitet

  1. som studenter var skyldiga att tillhöra enligt de föreskrifter som gällde omedelbart före den 1 juli 2010 och som då bedrev studiesocial verksamhet,
  2. som har som huvudsakligt syfte att genom studiesocial verksamhet stödja de studenter som tillhör nationen och främja deras studier, och
  3. som bistår studenter med studiesocial verksamhet.

Enligt 7 kap. 33 § högskoleförordningen (1993:100) får en högskola, om det finns särskilda skäl, i enskilda fall besluta att den som är antagen till utbildning på grund-nivå eller avancerad nivå vid högskolan får anstånd med att påbörja studierna eller får fortsätta studierna efter studieuppehåll. Universitets- och högskolerådet får meddela närmare föreskrifter om anstånd och om studieuppehåll.

I 1 a § Universitets- och högskolerådets föreskrifter (UHRFS 2013:3) om anstånd med studier för antagna samt studieuppehåll anges följande. Särskilda skäl för anstånd med att påbörja studierna kan vara sociala, medicinska eller andra särskilda omständigheter som t.ex. vård av barn, värnplikts- eller civilpliktstjänstgöring, studentfackliga uppdrag, militär grundutbildning enligt förordningen (2015:613) om militär grundutbildning eller uppskjuten ledighet enligt lagen (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning.

Förarbeten

Regeringen anför i propositionen Frihet och inflytande – kårobligatoriets avskaffande (prop. 2008/09:154, s. 41 ff) bl.a. följande. Regeringen anser att nationerna vid Uppsala universitet och Lunds universitet spelar en viktig studiesocial roll för både universiteten och kommunerna. De har bl.a. en betydelsefull uppgift vad gäller mottagandet och omhändertagandet av studenter. Dessutom är nationerna och vissa av deras fastigheter kulturhistoriskt unika. Nationernas innehav av fastigheter har byggts upp under lång tid och har kommit att bli en viktig förutsättning för studentverksamheten i Uppsala och Lund. Fastigheterna är i stor utsträckning en förutsättning för nationernas verksamhet och är i många fall uppförda för nationsverksamheten. Regeringen föreslår att det i högskolelagen (1992:1434) införs en bestämmelse som anger att med nation avses en sådan nation vid Uppsala universitet eller Lunds universitet som studenter var skyldiga att tillhöra enligt de föreskrifter som gällde omedelbart före den 1 juli 2010 och som då bedrev studiesocial verksamhet, som har som huvudsakligt syfte att genom studiesocial verksamhet stödja de studenter som tillhör nationen och främja deras studier och som faktiskt bistår studenter med studiesocial verksamhet. De skattelättnader som nationerna och deras samarbetsorgan åtnjuter i dag bör, med hänsyn till de krav som faktiskt ställs för ställning som nation och den bakgrund nationerna har, behållas.

Överklagandenämndens bedömning

Lunds universitet har avslagit AAs ansökan om studieuppehåll med hänvisning till att det anser att uppdraget som kurator vid en nation vid universitetet inte är att anse som ett studentfackligt uppdrag.

Universitets- och högskolerådet har i sina föreskrifter lämnat exempel på särskilda skäl för att en student bör ges studieuppehåll. Studentfackliga uppdrag är ett sådant exempel. Någon definition av vad som avses med studentfackligt arbete ges inte, men får i regel anses avse uppdrag inom ramen för studentkårerna.

Överklagandenämnden konstaterar att nationerna vid Lunds universitet och Uppsala universitet har en särställning jämfört med andra studentsammanslutningar. De omfattades tidigare av det s.k. nationsobligatoriet och reglerades i förordning. Numera finns det en specialbestämmelse för dem i högskolelagen och de har, även efter att det s.k. nationsobligatoriet avskaffades, behållit sin skatterättsliga särställning. De leds av en kurator som i regel har ettårigt heltidsarvoderat uppdrag. Överklagandenämnden anser mot denna bakgrund att uppdraget som kurator vid en av dessa nationer får anses vara att jämställa med ett studentfackligt uppdrag. AAs överklagande ska därför bifallas och han ska beviljas sökt studieuppehåll.

Nämndens beslut

Överklagandenämnden för högskolan bifaller överklagandet och beviljar sökt studieuppehåll.

Sidan publicerades den 1 februari 2023