Anstånd och studieuppehåll

Beslut 2023-01-20 (reg.nr 244-3028-22)

Den som lämnat återbud till en utbildning uppfyller inte förutsättningarna för att kunna beviljas anstånd med studiestarten. Nämnden prövade därför inte överklagandet.

Bakgrund

AA antogs till Masterprogrammet i redovisning, 120 högskolepoäng, höstterminen 2022, vid Umeå universitet. Hon ansökte därefter om anstånd med att påbörja studierna till höstterminen 2023. Som skäl för ansökan angav hon att hon inte har fått ett beslut från Migrationsverket om uppehållstillstånd.

Umeå universitet avslog hennes ansökan och angav i huvudsak följande. Universitetet bedömer att det skäl som AA har angett, att hon inte erhållit uppehållstillstånd, inte är något skäl som universitetet kan ta hänsyn till utifrån gällande regler. Det hon har angett i övrigt är inte heller skäl.

Yrkande m.m.

AA överklagar beslutet och anför bl.a. följande. Hon har inte fått ett beslut om uppehållstillstånd ännu. Att studera utomlands är hennes största ambition. Hon hoppas på att få uppehållstillstånd så snart som möjligt och vill under tiden få anstånd med att påbörja studierna.

Umeå universitet vidhåller sitt ställningstagande och anför i huvudsak följande. Universitetet har bedömt att det skäl som AA har angett inte är något skäl som universitetet kan ta hänsyn till utifrån gällande regler. Universitetet vill också påpeka att AA den 22 september 2022 lagt ett återbud till Masterprogrammet i redovisning. Det skedde alltså innan ansökan om anstånd inkom till universitetet den 3 oktober 2022. Universitetet skulle därför ha avvisat hennes ansökan om anstånd.

AA har inkommit med ett yttrande och anför bl.a. följande. Hon kunde inte påbörja studierna i tid eftersom hennes arbetsgivare inte har beviljat henne ledighet och dessutom har Migrationsverket inte fattat ett beslut i hennes ärende.

Skäl

Enligt 7 kap. 33 § högskoleförordningen (1993:100) får en högskola, om det finns särskilda skäl, i enskilda fall besluta att den som är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå vid högskolan får anstånd med att påbörja studierna eller får fortsätta studierna efter studieuppehåll. Universitets- och högskolerådet får meddela närmare föreskrifter om anstånd och om studieuppehåll.

Enligt 12 kap. 2 § 8 högskoleförordningen får beslut av en högskola att inte bevilja den som är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå anstånd med att påbörja studierna eller att få fortsätta sina studier efter studieuppehåll överklagas till Överklagandenämnden för högskolan.

Överklagandenämnden för högskolan konstaterar att en förutsättning för att nämnden ska kunna pröva ett överklagande av en högskolas beslut att inte bevilja anstånd med att påbörja studierna är att den sökande är antagen till utbildning på grundnivå eller avancerad nivå. Av utredningen i ärendet framgår att AA antogs till Masterprogrammet i redovisning, men att hon den 22 september 2022 lämnade återbud till programmet. Hon ansökte därefter den 3 oktober 2022 om anstånd med att påbörja studierna till programmet. Eftersom AA har lämnat återbud till programmet är hon inte längre antagen till utbildningen. Under dessa omständigheter saknas grund för Överklagandenämnden att pröva överklagandet enligt 12 kap. 2 § högskoleförordningen eller någon annan bestämmelse. Vad AA har anfört i övrigt föranleder inte någon annan bedömning. Överklagandet ska därför avvisas.

Nämndens beslut

Överklagandenämnden för högskolan avvisar överklagandet.

Sidan publicerades den 1 februari 2023